Cerić: Srpska pamet i politika treba shvatiti da više puta dokazana činjenica postaje globalna istina

Cerić: Srpska pamet i politika treba shvatiti da više puta dokazana činjenica postaje globalna istina

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izjavio je kako "srpska pamet i politika trebaju shvatiti da više ne prolaze riječi Dobrice Ćosića o tome kako u Srbiji više puta izgovorena laž postaje istina”. Cerić je poručio kako su se stvari promijenile, te da sada važi pravilo da više puta dokazana činjenica postaje globalna istina.

Cerić je danas u Sarajevu prisustvovao promociji knjige “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović-Muhić, koja govori o životu srebreničke majke Hatidže Mehmedović.

Odgovarajući na pitanja novinara Cerić je kratko prokomentarisao reakcije iz bh. entiteta RS nakon što je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Bivši poglavar IZBiH kazao je kako mu je žao što „srpska pamet i politika kroz SANU i Srpsku crkvu još uvijek ne shvata da, kao što je govorio Dobrica Ćosić, ‘u Srbiji više puta ponovljena laž postaje istina’, to više ne važi.

- Stvari su se promijenile. Sada važi pravilo da više puta dokazana činjenica postaje globalna istina i meni bi bilo jako drago da to srpski narod razumije, da shvata to da više ne prolazi Ćosićeva uputa da je laž kod Srba utjeha - rekao je Cerić, te dodao:

- Ja bih savjetovao srpskom narodu, kojeg mi Bosanci ne mrzimo već želimo da se urazume i shvate da se više ne može negirati zločin genocida - zaključio je Cerić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti